9 Şubat 2013 Cumartesi

Salata Turşu




                       Bu turşunun en önemli özelliği hiç su eklenmeden kuruluyor olması. Dolayısıyla ömrü baya uzun oluyor. Tabi çerez gibi yememeyi başarabilirseniz. İnanılmaz lezzetli çünkü. Acısı da olmadığı için her oturuşta bir tabak yememek elde değil. Yoksa doğru düzgün yemek yenmeyen bizim evde 5 ay gibi kısa bir sürede şu gördüğünüzün iki katı turşu yenmezdi herhalde. Tabi misafirlerime ve konu komşuya da dağıttıklarım da dahil:))  


Malzemeler

Sayacağım sebzelerden elinizin altında hangisi varsa doğrayabilirsiniz ki ben bu konuda hiç sınır tanımam:))


salatalık, havuç, turp, karnabahar, yemeklik kabak, yeşil elma... artık evde ne varsa:))
turşuluk tuz
maydanoz
limon
sirke
sarımsak (1 kavanoza 1 baş yeter)


                 Arkadaki turşularda sadece salatalık havuç ve karnabahar var. öndekilerde bunlara ilaveten turp yeşil elma ve yemeklik kabak var.


                Ölçümüz şu arkadaşlar 1'e 10  yani 1 kilo sebzeye 100 gr tuz. siz ne kadardan kurmak istiyorsanız kendiniz ayarlıcaksınız. Sirkenin de sabit bir ölçüsü yok kavanoz dolana kadar. Ben kendi yaptığım organik sirkemi kullanıyorum ama hazır sirkeyle yapan arkadaşımın turşusunun tadına da baktım çok güzeldi.



Yapılışı:

              Sebzeleri ve limonu (1 kavanoza 1 limon yeter) yıkayıp doğradıktan sonra uygun bir tencereye alıp üzerine tuzunu döküyoruz. Daha sonra tıpkı reçelleri şekere ıslayıp meyvelerin suyunun çıkmasını sağladığımız gibi en az 2 saat sebzeleri tuzda bekletiyoruz. Arada sırada şöyle bir alt üst edebiliriz daha iyi suyu çıkar.
                   
               İyice suyu çıkmış ve hafiften büzülüp küçülmüş sebzelerimizin içine sarımsakları doğrayıp cam bir kavanoza iyice bastıra bastıra mümkün olan en sıkı şekilde yerleştiriyoruz. tencerenin dibinde kalan sebze suyunu da üzerine dolduruyoruz.  Yarım demet kadar maydanozu yıkayıp en üste seriyoruz. kavanozun yarısına yakını suyla dolmuş olmalı. üzerini sirke ile tamamlıyoruz ve ağzını sıkıca kapatıp kavanozu taşma riskine karşı bir tabağa oturtup serin güzenş almayan bir yere kaldırıyoruz. 1 ay olmadan yenecek duruma geliyor. yalnız kapağını açıp kullanmaya başladıktan sonra buzdolabına almanızı tavsiye ederim. Böylelikle üzerinin beyazlaşma riski olmayacaktır. ağzı hiç açılmamış kavanozlara hiçbirşey olmuyor zaten.












2 yorum:

  1. Emel hanim tursu Dukanda limitlimi? yada limitsizmi>? hangi evrede ne kadar acaba? tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ps günlerinde sebze hakkın kadar yiyebilirsin. sp günlerinde ise sadece 1-2 kornişon yiyebiliyorsun.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...