1 Şubat 2013 Cuma

Doğal sirkeden gelen sağlık güzellik ve temizlik

           


Yeni yaptığım elma&armut sirkem




           Madem açıklamamızda sağlık beslenme dedik ufaktan bu konular hakkında yazmaya başlayalım. İlk olarak sirkeden bahsetmek istiyorum malum tıbbın babası Hipokrat sirkeyi güçlü bir iksir, mikroplarla savaşan doğal oluşumlu antibiyotik ve antiseptik olarak görmüştür. Kış aylarında neden fazlaca turşu tüketmek gelenek halini gelmiş sanıyorsunuz? Elbette ki kış aylarında zayıflayan bağışıklık sistemini tekrar güçlendirmek vücudun direncini arttırmak için. Sirkenin saymakla bitmeyecek faydalarını maddeler halinde sıralamadan önce en faydalı sirke hangi sirkedir ondan bahsedelim.

               En sağlıklı sirke tabiki de evde yapılan doğal sirkedir,. Ben yıllardır kendi sirkemi kendim yapıyorum. Hem de aklınıza gelebilecek her tür meyveden. Üzüm, elma, armut, erik, nar, ayva, kiraz, dut... Şeker oranı yüksek elime geçen her meyveden sirke denemişimdir. Evde bozulmaya yüz tutmuş ne meyve varsa hemen katar karıştırı sirke kurarım.Turşularımı da kendi yaptığım sirkeyle kuruyorum. hepsinin tarifini vereceğim hiç merak etmeyin:))

                Doğal sirkeler rafine olanlara göre daha bulanıktır. Fakat pastörize veya damıtılarak üretilen rafine esirkeler, yüksek sıcaklıklardan ötürü, ona şifai özellikleri kazandıran enzimler, mineral maddeler, iz elementler, vitaminler, pektin, malik ve tartarik asitler açısından fakirleşir, bir kısmını tamamen yitirir. Çünkü bizim 30-40 günde yapacağımız fermantasyonu firmalar çok daha kısa sürede yapmaktadır.

               Üstelikle doğal sirkenin tadı çok daha yumuşaktır tadının sertliğini ayarlamak da bizim elimizdedir. Ben hazır satılan sirkeyi tüketemiyorum tadı çok acı geliyor. Bu yüzden sirkeyi sevmediğini düşünenler bir de ev yapımı sirkenin tadına bakmalılar bence.
               
                Ayrıca sirke yemeklerin yanında tüketilen salata ve sebzelere eklendiğinde beraberinde yenilen gıdaların glisemik indeksini (kan şekerini yükseltici etki) düşürüyor. Bu da yediğiniz öğünün pankreası daha az yorulmasını sağlıyor. Biliyorsunuz kan şekerini yükselmesi insülin salgılatıyor bu da vücudun yağ depolamasını sağlıyor.  Yani sirke diyet yapanların ve formunu korumak isteyenlerin ve şeker hastalarının sofrasının baş tacıdır. Sakın sofranızdan eksik etmeyin.

Şimdi sirkenin saymakla bitiremeyeceğimiz faydalarına geçelim;
  • Üzüm sirkesi ve su karıştırılarak tüketildiğinde uyku problemlerinin giderildiği görülecektir. Ayrıca halsizlik ve yorgunluk üzerinde etkilidir.
  • Boğazda oluşan iltihaplanma ve ağrılarda sirke ile gargara yapılabilir.
  • Nasır ve sert derilere sirke ile masaj yapılabilir.
  • Baş ağrısı, astım gibi sorunlarda sirke kaynatılarak buğusundan faydalanılabilir.
  • Cildinizde kaşınan bölgelere, döküntülere ve çatlaklara sirkesürebilirsiniz.
  • Varis tedavisinde bir bez yardımıyla sirke kullanabilirsiniz.
  • Kolesterol seviyesinin düşürülmesine etkilidir.
  • Enfeksiyonları önlemede birebirdir.
  • Tümör oluşumunu engellemektedir.
  • Sodyumun etkisini yansızlaştırarak yüksek tansiyondan korur.( bu özelliğe dikkat düşük tansiyonu olanlar sirke içmekten kaçınmalıdırlar. salatalarad sos olarak kullanmak o kadar etkilemez ama)
  •  İdrar yolları enfeksiyonlarında kullanılır.
  • Sindirim bozukluklarında kullanılır.
  • Kramplarda kullanılır.
  • Yaban arısı sokmasında kullanılır.
  • Saçta kepekte, ve saç kremi yerine saçı parlatmak için kullanılır.
  • Lavabo banyo gibi sert zeminleri temizlemek için kullanılır.
  • Sebze ve meyveleri mikroplardan temizlemek için  kullanılır.
  • Küf lekesini yok eder
  • Duman kokusunu giderir
  • Gümüşlerinizi parlatır
  • Tükenmez kalem lekelerini siler.( çocuklu evlerin olmazsa olmazı :)
  • Yapıştırıcıları, fiyat etiketlerini çıkarır
  • Mum lekesini yok eder
  • Mobilyalardaki su lekesini çıkarır
  • Kesme tahtasını mikroplardan temizler
  • Bulaşık makinesinde parlatıcı yerine kullanılabilir. (hem parlatıcının ilaçsı kokusu da sinmemiş olur bulaşıklara)
  • Kızartma tavanızda 10 dakika boyunca 2 fincan sirke kaynatmak, birkaç ay boyunca yiyeceklerinizin yapışmasını önler.
  • Yumurta haşladığınız suya litre başına 2 yemek kaşığı sirke ekleyerek, yumurtanızın çatlamasını önleyebilir ve kabuğunun daha kolay soyulmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bebeklerin oyuncakları temizlemede (Sürekli ağızlarına götürdükleri dönemde mikrop kapmamaları için)
  • Kıyafetler ilk alındıklarında 2-3 saat sirkeli suda bekletilirse rengini daha uzun süre muhafaza eder.
  • Eğer vücudunuzda bir yanık oluşursa sirkeye bandırılmış bir pamuğu yanık üzerinde tutarsanız, hem acısını hem de kabarıp su toplamasını engellemiş olursunuz. (en çok başıma gelen şey)
  • Fırında balık yapacaksınız ama ev kokmasın diyorsanız, fırının bir köşesine içi sirke dolu bir kâse koyun! Balıkkokusu fırına ve mutfağa bulaşmayacaktır.
   
      Not: Ev yapımı sirke ve turşu tarifleri için beni izleyin anacım bayyyy :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...