24 Nisan 2013 Çarşamba

Ev Yapımı Elma Sirkesi


         Merakla beklenen sirke tarifimi sonunda yazayım artık. Aklınıza gelebilecek hertürlü meyveden sirke kuruyorum. Elma, armut, ayva, çilek, nar, üzüm... vb  yeterki meyve yeteri kadar şekerli olsun. Meyve ne kadar şekerliyse fermantasyon o kadar başarılı olur. Unutmayın ki sirkede oluşan probiyotik bakteriler meyvedeki şekerle beslenip çoğalacakalar. Tıpkı yoğurt bakterilerinin sütteki laktozu tüketerek çoğalmaları gibi.
          Yukarda gördüğünüz sirke elmadan yapıldı. Pazarda gördüğünüz ev eciş bücüş en şekerli elmayı ve armutu seçin. fabrikadan çıkmış gibi duran elmaları tercih etmeyin. Mümkün olduğunca doğal bir elma olsun.

Gelelim tarife;
          meyveleri yıkayıp ince ince doğrayın, mutlaka cam bir kavanoza doldurup üzerini su ile doldurun. temiz bir tülbent ile ağzını bağlayıp evin en karanlık köşesine kaldırın. kesinlkile ağzını kapatmayın ve güneş ışığını göstermeyin. 2-3 günde bir tahta kaşıkla karıştırın. haftada bir de karıştırsanız olur. Yaklaşık 5 hafta sonra sirkeniz hazırdır. Zaten kokusundan anlarsınız sirkeye döndüğünü daha uzun bir süre tutarsanız keskin bir sirkeniz olur. yani süreyi biraz kısa ya da biraz uzun tutmanız sorun olmaz sadece sirkenin sertlik derecesi değişir. sirkeye dönüştükten sonra metal olmayan bir süzgeçten geçirip cam şişelere doldurun ve buzdolabında saklayın. eğer dışarda bırakırsanız fermantasyon devam edeceği için sirke gitgide sertleşir. Dibinde tortu oluşması ve üzerinde ana dediğimiz denizanasına benzeyen şeffaf bir tabaka oluşabilir gayet normaldir. Endişelenip sakın güzelim sirkeyi dökmeye kalkışmayın.
bu fermantasyonu tamamlanmış hali

Fermantasyonu tamamlandıkan sonra süzdüğümelma dilimleri

1 yorum:

  1. buldum okudum çok çok teşekkür ettim:) ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...