27 Mart 2013 Çarşamba

Karatay Ekmeği


               Protein deposu bir ekmekle karşınızdayım. Fasülyeyi meksikalılara özenip sabah kahvaltısında yemenin daha doğru olacağını düşünüyordum. Takip edenler bilirler bknz. Sütlü barbunya tarifim.  Malum bakliyatlar insana yavaş yavaş enerji veren yiyecekler. Bu tarif bir ekmek olduğu için kahvaltıda tüketmesi daha kolay ve inanılmaz doyurucu.



Malzemeler

2 bardak barbunya (kuru fasülye de olabilir)
1 bardak am buğday unu
4 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 fincan süt
üzerine 1 fincan çekirdek içi

barbunyalar bir gece önceden ıslatılır. haşlanıp robottan geçirilir. Bir kabın içinde 4 yumurta ve süt iyice çırpılır. üzerine un ve kabaratma tozu eklenip karıştırılır. En son barbunyalar eklenip tahta kaşık yardımıyla iyice karıştırılır. yapış yapış ve katı bir hamur oluyor. Kaşığın arkası ıslatılarak kare bir tepsiye yayılır üzerine çekirdekler serpilir. 180 derecede pişirilir.

13 Mart 2013 Çarşamba

İncir Uyuşması



İlk yoğurt nasıl yapılmışır?

             "ilk yoğurt göçebelerin uzun yolculuklarının birisinde keçi derisinden yapılmış heybedeki bir bakterinin içindeki sütü fermante etmesiyle olmuştur." diyenler de var göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığını söyleyenler de var. Bana en mantıklı gelen hikaye ise bir çobanın süte incir sütü damlatmak yoluyla yoğurt elde etmesidir. Bana bu hikayenin mantıklı gelmesinin sebebi incirin sütü yoğunlaştırmak gibi harika özelliğinden faydalanılarak yapılan bu leziz tatlıdır. Sütün yoğunluğunu tam olarak görün diye kadehin birini yan çevirdim. Nişasta ve şeker olmadan son derece sağlıklı ve lezzetli bir tatlı. Bir çok yörede yapılan bu tatlıya normalde bir miktar şeker de ilave edilir. Bence tamamen gereksiz çünkü incirin şekeri yetiyor. 

              İncir uyuşması ya da incir uyutması olarak bilinir. Ben ilk defa uyuşması diye duymuştum bu ismi kullandım :) Sinop'un Boyabat ilçesinde incir ve şekerle yapıldığını görmüştüm. Boyabatlılardan öğrendiğim bir tatlıdır kendileri.

Malzemeler:

9 tane kuru incir
3 bardak sıcak süt


Yapılışı

Kuru incirler kaynar suda 10 dk bekletilip yumuşatılır. Yumuşayan incirlerin sapları koparılıp minik minik doğranır ve derin bir cam kaba alınır. tahta kaşığın tersiyle yavaş yavaş ezilir. Yeni kaynaılmış olan sütümüz azar azar eklenerek bulamaç haline getirilir. Cam kaselere ya da benim yaptığım gibi kadehlere paylaşırılıp bir tepsiye dizilir. Üzerine başka bir tepsi kapatılıp mufak bezine sarılıp oda sıcaklığında uykuya yatırılır. 4-5 sonra açılıp dolaba alınır. Soğuduktan sonra ceviz ile servis edilir.







Sütlü Barbunya


           Kuru fasülye türevlerinin kana yavaş yavaş geçip uzun süre enerji sağladığını duyunca, fasülyeleri akşam yemeğinde yemektense kahvaltıda yemenin daha mantıklı olacağını düşündüm. Meksikalılar boşuna kahvaltıda fasülye yemiyorlarmış demekki. Tabi sabah sabah kuru fasülye yemeği ya da barbunya pilaki yemek bizim damak zevkimize pek uygun olmadığı için ben küçükken annemin yaptığı bu yemek aklıma geldi. Annem içine salça da koyardı ama ben kahvaltıda yemek için yaptığımdan salça koymadım böyle daha güzel oldu. Akşam ya da öğle yemeğinde etin yanına da çok yakışacak bir püre. patesten daha lezzetli oldu. Blendırı mümkün olduğu kadar az kullanmaya karar verdiğim için ben tahta kaşıkla ezdim. Blendır yiyeceklerin bağ dokularını tamamen parçalıyormuş. Bence siz de tembellik yapmayın tahta kaşıkla eziverin daha lezzetli oluyor.


Malzemeler:
1.5 bardak haşlanmış barbunya (120 gr)
yarım bardak süt ( ben sütün kaymağını kullandım)
2 dal yeşil soğanın beyaz kısmı
1 kaşık zeytinyağı

Yapılışı:
Yeşilsoğanın beyaz kısmını doğrayıp zeyin yağında 2 dk çevirilir. Üzerine haşlanmış barbunyalar eklenip kaşığın tersiyle ezile ezile pişirilmeye başlanır. Yarı yarıya ezilince üzerine sütü eklenip ezilmeye devam edilir. Toparlanıp göz göz olmaya başlayınca ocaktan alınır. İstenilen şekilde süslenip servis yapılır.

9 Mart 2013 Cumartesi

Kestaneli kümbet pasta

Malzemeler:

100 gr haşlanmış kestane içi (1 bardaktan 2 kaşık fazla)
yarım bardak ceviz içi
yarım bardak damla çikolata (ben korumadayım güçlendirmede olanlar kullanmasın)
5 kaşık süt
1 kaşık tatlandırıcı ya da bal (ben bal kullandım)


pandispanya için

1 kaşık yulaf kepeği
1 kaşık süttozu
1 yumurta
yarım çay kaşığı karbonat
1 kaşık süt
1 kaşık tatlandırıcı

Çikolata sosu
1 bardak süt
1 tatlı kaşığı nişasta (tepeleme)
1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı tatlandırıcı


           Önceden haşlayıp soyduğumuz kestaneler robotta fazla küçültülmeden çekilip bir kaba alınır. Arkasından ceviz içi robotta çekilip kaba alınır. üzerine 2 kaşık sütte erittiğimiz 1 kaşık tatlandırıcı eklenir. Eğer korumada iseniz damla çikolatalar da eklenip bir güzel yoğurulur. Hamur gibi değil daha çok bir karışım gibi olacak. Çok kuru gelirse 1-2 kaşık daha süt ekleyebilirsiniz. Çorba kasesinden biraz daha büyük bir kaseye streç film serilir. hazırladığımız karışım içine iyice basılır.
             Ayrı bir kapta Pandispanyanın malzemeleri çırpılıp en küçük borcamın kapağına dökülüp mikrodalgada en yüksek ayarda 1 dk pişirilir. sıcak sıcak kasedeki karışımın üzerine ters çevrilip üzerine 3 kaşık süt gezdirilir. Sütü gezdirince ılıyor zaten hemen dondurucuya atılır dondurucuda 10 dk durması yeterli donmayacak sadece kalıptan dağılmadan çıkması için sertleşecek.

              Pastamız dolapta sertleşirken çikolata sosumuz cezvede hazırlanır. 2-3 dk ılıdıktam sonra dolaptaki pasta çıkarılıp bir tatlı tabağına ters çevrilir ve üzerine çikolata sosumuz gezdirilir. Ben ellerimle kırdığım çiğ antep fıstığı ile süsledim. Süslemesi size kalmış.






Güllü paşa lokumu


Hep diyet hep diyet biraz da ödül yemeği paylaşayım artık dedim. Yine de hafif masun bir tatlı sayılabilir. En azından bol yağlı ve şerbetli değil. Ama tadı harika. Eşimin yorumunu aynen yazıyorum: " yaş pasa ve lokumun bütün olumlu özelliklerine sahip ama olumsuz özelliklerine sahip değil. Yaş pasta gibi yumuşak ama yağlı olmadığı için yemesi daha keyifli. Lokuma benzer  tadı var ama yerken lokum gibi dişe yapışmıyor."  Amma ayrıntılı analiz yapmış öyle değil mi:)

Malzemeler

Bolca hindistan cevizi
yarım çay bardağı gül reçeli (olmasa da olur ama müthiş bir koku veriyor.)
1 çay bardağı un
6 çay bardağı süt
2 kaşık margarin ya da tereyağ
1 çay bardağı şeker
çay kaşığının ucunun ucu kadar gıda boyası (olmasa da olur)
Bir paket krem şanti (bir bardak sütle hazırlanmış)
1 çay bardağı çekilmiş ceviz




          Margarinle birlikte unu bir tencerede kavuruyoruz. Fazla kavurmayın ama azcık kokusu çıksın yeter esmerleşmesin sakın. üzerine 5 bardak sütü ilave ediyoruz ve blendır yardımıyla iyice eritiyoruz. ayrı bir tabakta  gül reçelini 1 çay bardağı sütte iyice eritip süzgeçten geçirip onu da tancereye ekliyoruz. Göz göz olana kadar karıştırıp katılaşınca boyasını ve şekerini de ekleyip bir iki aşım kaynatıp altını kapatıyoruz.
            Dikdörtgen bir tepsiye  bolca hindistan cevizi serpiyoruz. Üzerine muhallebimizi sıcakken izne bir tabaka şeklinde döküyoruz. Biraz soğuyunca cevizi serpip krem şantisini en üste yayıyoruz. En az bir gece dolapta ya da soğuk bir odada dinlenmeye bırakıyoruz. Ertesi gün minik minik dilimleyip  iki parçayı üstüste kapatıp her tarafını tekrar hindistan cevizine buluyoruz.


Not: Gıda boyası olmayanlar ya da kullanmak istemeyenler için altarnetifler:
  • tamamen beyaz yapabilirler.
  • kakao tarçın gibi doğal renklerden faydalanabilirler.
  • Süte kırmızı bitki çayının rengini çıkartabilirler.
  • Süte hibiscus(narçiçeği) demleyebilirler. ekşimsi hoş bir tadı olur.
  • lokumu beyaz yapıp arasına çilekli krem şanti sürebilirler.
  • lokumu beyaz yapıp arasına kakaolu krem şanti sürebilirler.
  • lokumu kakaolu yapıp arasına beyaz krem şani sürebilirler.
             

8 Mart 2013 Cuma

Mikroda elma dilim patates



Bu tarfinin bir numarası yok aslında değişik bir fikir olsun diye paylaşıyorum. Çok çabuk bir şekilde meşhur markaların elma dilim patatesi tadında patates elde etmeniz mümkün.




Malzemeler

İstenilen kadar patates
aktarlarda karışım halinde satılan sucuk baharatı
1 kaşık zeytinyağı
1 tutam tuz

Patatesler soyulup dilimlenir. Üzerine baharatı tuzu ve yağı eklenip el ile bir güzel harmanlanır. Uygun bir borcama alınıp Mirodalganın kombine pişirme fonksiyonunda 15-20 dk pişirilir. kontrol edilir pişmediyse bir süre daha pişirilir. Miktara göre süre değişir çünkü. Hangi fonksiyon olduğu konusunda kafanız karışmasın diye düğmenin fotosunu çektim aşağıya yükledim. Her evde olan klasik bir model mikrodalgam. öyle acayip bir model değil. Bu tarif tabiki de normal fırında da olur ama çok daha uzun sürede.


Bu hem mikro hem de ızgaranın aynı anda çalıştığı fonksiyon

Çekirdekli Puaça




              Ben köy sütü ve köy yoğurdu kullandığım için çıkan kaymakları bu şekilde değerlendiriyorum. Tereyağı koymuşum gibi oluyor. Yağı aşırı olmadığı için klasik puaça kadar yağlı da olmuyor. Güçlendirme yapan arkadaşlar aynı tarifi yarım yağlı süt ve yoğurt kullanarak yapabilirler.

Malzemeler:

1 bardak kaymaklı süt
1 bardak kaymaklı yoğurt
3 yumurta
1 paket kabartma tozu
bir çay bardağı çekirdek
aldığı kadar tam buğday unu

İçi
Ben peynir kullandım çekirdeğe en çok yakışan peynir bence.


Yumurtanın bir tanesinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır. çekirdek hariç tüm malzemeler iyice yoğurulur. baya sakız gibi olana kadar yoğurun. sonra içine peynir eklenerek şekil verilip yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizilir.. üzerine yumurta sürüldükten sonra tek tek tepsiden alınıp çekirdeğe batırılıp tekrar dizilir. En az 1 saat dinlenmeye bırakılır. Dinlendikten sonra 180 dercede pişirilir.

2 Mart 2013 Cumartesi

Ballı incir kek



Yine dayanamadım ve kalktım yeni bir tarif denedim. Ay ne iyi yapmışım sonuç harika oldu. Yine bol malzeme az kepek, sıvı malzeme hiç koymuyorum kabağın pişerken saldığı suyla yavaş yavaş ıslanıyor böylelikle dibe çökme olmuyor.  İncirli olmamasına rağmen incirli gibi oldu. Çılgınlık yapar çekirdekli üzüm kullanırsan olacağı bu:))) Çekilmiş çekirdekler küçüldü incir çekirdeği gibi çıtır çıır ağza geliyor. Fındık da cabası. Yemesi çok keyifli. Böyle ıslak ıslak süper bir kek oldu. Yine yağsız olduğu belli olmayan bir kek  elde ettim. Mutluyum :))

Artık tatlandırıcı kullanmadığım için kuru meyveler gündemimde. Ancak seyirdeki arkadaşlar aynı tarifi fındık ve üzüm koymadan tatlandırıcı ile deneyebilirler. Güçlendirmedekiler de fındıklı ama tatlandırıcılı deneyebilir. Böyle ıslak ıslak süper bir kek oldu. Yine yağsız olduğu belli olmayan bir kek  elde ettim. Mutluyum :))


Malzemeler
2 çay bardağı rondodan geçmiş balkabağı (çiğ olacak kesinlikle pişmiş olmasın)
1 çay bardağı yulaf kepeği galeta karışımı
1 çay bardağı kuru üzüm (sarı siyah karışık)
1 çay bardağı iri çekilmiş fındık (ben pikola fındığı kullandığım için tüm attım)
2 yumurta
1 paket kabartma tozu

(çay bardağım büyük boy olanlarından tepsinize göre farklı boyda bardak kullanabilirsiniz)


Yapılışı

       Önce kuru üzümler robotta iyice çekilir. Daha sonra balkabakları robottan geçirilir. rendelenmiş gibi olmalı tamamen püre haline getirmeyin. Ayrı bir kapta yumurta ve kabartma tozu iyice çırpılır. Üzerine tüm malzemeler eklenip küçük boy borcamda 170 derecede kontrol edilerek pişirilir.



Resim yazısı ekle


Gördüğünüz gibi hamurdan çok malzeme var



Börülce salatası




malzemeler
1 bardak haşlanmış iç börülce
yarım bardak haşlanmış mısır
1 adet közlenmiş kırmızı biber
5-6 dal dereotu
5 yemek kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
2 dal taze soğan
çerezlik domates
tuz

yapılışı:
Salata kasesine soğan ve yağ  hariç bütün malzemeler alınır. Tavada birazcık ısıttığımız zeytin yağında ince kıyılmış soğanlar 2 dakika öldürülür. Ama sakın kavurmayın. Ilıyınca salataya eklenip bir güzel karışırılır. servis tabağına alınıp domateslerle süslenir. dereotu baharatlı bir ot olduğu için ben hiç baharat eklemedim. Köz biberin de kendine has bir kokusu oluyor zaten. soğanı yağda öldürmemin sebebi artan salatayı çöpe atmak zorunda kalmamak. Zira soğanın kokusundan pek hoşlanmıyorum. Eğer hemen tüketecekseniz ve benim gibi huylanmıyorsanız siz direk doğrayabilirsiniz.




Hurmalı kurufasülye pastası




          Artık yavaş yavaş tatlandırıcıyı hayatımdan çıkartmaya karar verdim. Kuru meyveler baş tacım olacak. İşte size son derece sağlıklı ve lezzetli bir tarif. Tam anlamıyla kestane tadını yakaladım diyebilirim. Trabzon hurmasının kurusu inanılmaz yakıştı bu tarife. Çocuklar için de harika bir pasta protein ve vitamin deposu. 

Malzemeler
1.5 su bardağı kuru fasülye
3 yumurta
8 tane trabzon hurması( ya da medine hurması)
1 su bardağı çekilmiş ceviz
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya

 Üzerine
benmari usülü ile eritilmiş çikolata
hindistan cevizi
Ben parçalanmış kurabiye de serptim olmasa da olur


Yapılışı:

Bir gece önceden ıslatılan kuru fasülyeler iyice yumuşayana kadar haşlanır. suyu süzülüp robottan geçirilir. Hurmaların da çekirdekleri ayıklanıp robottan geçirilir. ayrı bir kapta yumurta kabartma tozu ve vanilya iyice çırpılır. üzerine ceviz fasülye ve hurma püresi eklenip iyice karıştırılır. Küçük boy borcam tepsiye ya da kelepçeli kalıba dökülüp 170 derecede pişirilir. Üzerine benmari usulü ile erittiğimiz çikolata gezdirilip istenilen şekilde süslenir.


İşte bahsettiğim kurutulmuş trabzon hurması
Bu da  hurmanın robottan geçmiş hali

hamurun pişmeden önceki hali
Bu da tatlandırıcı ile yaptığım hali



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...